Професионално осветление на сватбата в в ресторанта

В днешно време все повече хора предпочитат за организираното си събитие да наемат и осветление. Като цяло обстановката и средата при правилно подреждане е доста по-приятна и седи някак си магично. В какво обаче трябва да внимаваме при изборът на такова?

В България всичко е професионално и отгоре даже. Професионално осветление, професионален фотограф, професионален DJ и водещ, професионална декорация и какво ли не. Профи до профи мила моя майноле. Случката, която ще опиша е от 04.06.2022 г. тя не е единствената подобна за последните години.

Та влизаме в ресторанта и с облекчение от хладната среда оставяме раниците си. На пръв поглед приятно място добре подреден и аранжиран салон. Знаех от младоженците, че имат нает осветител, но не предполагах на какво ще се натъкна.

По принцип осветлението трябва да е разделено на фоново uplight (това обикновено осветява стените на залата и се контролира от човек поставен за това). Основно, което изгражда дансинга – мястото за танци (то също е съставено от ефективно осветление, но има и задължително неутрално осветление от 5000-5600 k.), което позволява по време на първият сватбен танц , питка, кумова реч, рязането на сватбената торта участниците да не са като герои от филма Аватар, а да са в реалните си цветове като визия на тоалет и цвят на кожа.

В повечето случай това не е само мое желание. Като включим и moving heads накратко казано въпросните тела, правят спот ефект, който може да се движи навсякъде из ресторанта. Спот ефектът представлява различни форми като цвете, точки, геометрични фигури и прочие. И задължителният тежък пушек (от студен лед) подчертавам тежък, защото повечето предлагат алтернативата му, която след като започне действието си, ако мине сервитьор или дете през нея се вдига на горе към тавана и става като сутрешна мъгла в гора(булка не се вижда).

Истината е това. До като изчезне мъглата и то първият сватбен танц свършил. Отнесох се, извинете.

Та започва ритуалът по посрещане на младоженците, все още приятно осветено, изглеждаше, че всичко ще е наред и… Познайте… За първият сватбен танц момчето като запретна ръкави и реши да ни потопи в синьо лилавата магия така ни потопи, че освен този цвят друг цвят нямаше. Аз онемях. Булка, рокля, украса, гости, пердета стени всичко потъна все едно гръмна голям балон с боя в ресторанта. Седях и не вярвах на очите си. Това диодно осветление пробиваше кожата на хората и нещата придобиваха различен вид. Добре поне, че накрая на танца запалиха бенгалски колони за да влезе нещо подобно на друг цвят.

Ще Ви спестя всичките разправии по натам и с младоженци, водещи, осветители. Това колеги не е Вашето събитие!! Тези, а и други хора не го заслужават!! В случая нашето момче за да не опасва с кабели цялата зала, защото те трябва после да се скрият си беше разположил всичките прожектори на парапета на терасата на втория етаж. Не успях да се разбера нито с него нито с управителя. Картинката в голяма част от вечерта беше един цвят всичко, без неутрално осветление, и силни мувинг хедове, които преекспонираха това до което се докоснат.

Ще сложа снимки от въпросната вечер както и снимки от добре подредена система за осветление. Жалко за всички, и най-много за младоженците.

Осветлението не е просто мигащи лампи. Благодарение на него се появява изображението. За мен задължителното нещо е да споделите с фотографа какво сте намислили. Как да изберем сватбен фотограф? Изводът оставам на Вас! Поздрави!

Снимка с неправилно подредена система за осветление

Сватбен фотограф Николов студио
keepers of memories