сватбен фотограф София

Църквата на Семинарията – „Св. Йоан Рилски“

Храмът е построен през 1904 година. Иконостасът му е рисуван от Иван Мърквичка и Антон Митов, вътре е доста светло, атмосферата е тържествена и уютна, спокойна, обикновено няма други посетители освен гостите. Освен, че е на много комуникативно място, „Св. Йоан Рилски“ се намира в самия парк на Семинарията – разкошна градина със зелени площи, стари дървета, алеи и беседки. 

Катедрален храм „Света Неделя“

В средата на XIX век, софиянци събрали дарения за построяване на катедрален храм на мястото на старата, схлупена църква, наречена „Света Неделя“. Така се появява един от най-внушителните храмове в София а и въобще в България. Разкошни стенописи, богата украса. Църквата е много посещавана от туристи и вярващи, така че едва ли ще сте сами. Вътре в храма стават чудесни снимки. Пред него обаче не е много удачно да се снима – движението е голямо. Добър вариант е семейната фотосесия да се направи във вътрешния двор на президентството, при разкопките и ротондата „Св. Георги“. 

Църква „Света София“

Храмът, построен във византийски стил, отваря врати за богомолци през IV век. По-късно е бил превърнат на джамия, чието минаре пада по време на едно земетресение. След Освобождението той отново започва да функционира като църква, а също и като наблюдателница на пожарната команда. Като интериор и атмосфера „Света София“ се отличава от останалите църкви в града. Красотата й е по-сдържана, излъчва топлина, пространството й е тържествено и уютно. Макар че е малко по-тъмна, тя също е много търсена. Удобна е като местоположение, а на стълбите пред нея и в градинката зад нея се получават чудесни семейни фотосесии. Посещава се постоянно от туристи и богомолци, така че едва ли ще сте сами.

Ротондата „Св. Георги“

Построена през IV век, близо до двореца на император Константин Велики, днес ротондата е най-старата запазена сграда в София. Била е мавзолей за останките на мъченици християни, място, на което са се взимали важни решения за развитието на църквата, джамия, временен мавзолей на княз Александър Батенберг. След 1944-та година са правени безуспешни опити за разрушаването й. Ротондата е свято място, в което всички ритуали се спазват стриктно. Докато трае ритуала, вратите на храма са затворени за посетители. Падащата отгоре светлина, топлината на червените тухли, пластовете стенописи – всичко допринася за магичната атмосфера. Разкопките са великолепен декор за семейна фотосесия.

Руската църква „Св. Николай Мирликийски“

Заснемането в нея винаги се получава перфектно. Романтичното, приказно излъчване на църквата, светлината – тя подсилват усещането за празник, за специален момент. Зад храма има градинка, подходяща за семейни фотосесии. Съвсем наблизо е и Царската градина – също чудесна локация за снимки. Понеже е в идеалния център, църквата е удобна за достигане от всяка точна на града.

Църква „Света Параскева“

Тя се намира на улица „Г. С. Раковски“ и винаги изглежда необичайно притихнала. Построена е през XIX век като парите за нея са събрани само от дарения. „Света Параскева“ е с доста необичайна архитектура. Вътре е малко по-тъмно, но атмосферата й е много спокойна, рядко влизат външни хора и наистина се усеща като тайнство, като специален миг на единение с бога. Дворчето на църквата не е голямо и зеленината е малко, което не е добре за семейната фотосесия.

Ето няколко полезни съвета за организацията, ще са ви от полза:

  • Запазвайте си час възможно най-рано. Сезонът е от пролетта до ранна есен и най-търсените църкви са заети от месеци преди това.
  • Ако държите на специалната семейна фотосесия след ритуала, по-добре е да изберете църква с двор и зеленина около нея. Направете запитване за вашето събитие. Контакти
Предпочитани църкви за сватби и кръщенета
Сватбена фотография и видеозаснемане София
Сватбен фотограф Николов студио
keepers of memories