Сватбен фотограф Ботевград

Как да изберем сватбен фотограф

Как да изберем сватбен фотограф? Този въпрос младоженците си задават всеки пък, когато се стигне до тук. Той носи в себе си много отговори. Ето няколко неща, които ще ви помогнат да вземете решение. Приятно четене.

Изберете сватбен фотограф според сходството в характерите и темперамента!

Една задължителна среща с бъдещия ви сватбен фотограф може да определи дали си допадате като хора. Това е най-важното нещо, за да сте сигурни, че в сватбения ден ще се чувствате добре и ще можете да се отпуснете. Добре е да помислите дали искате фотографът да има водеща роля в сватбените събития или ви интересува по-скоро дискретното присъствие. Преценете дали се чувствате по-комфортно, когато фотографът налага своите виждания и ви казва какво предстои, ръководи тържеството или пък предпочитате да следва естествения ход на събитията. Да улавя интересни моменти, без да пречи на гостите. Отговорът на тези въпроси ще определи какъв тип човек предпочитате за сватбен фотограф.

Планирайте фотосесията в сватбения ден

Едно от предизвикателствата пред сватбения фотограф е ограниченото време за фотосесия в сватбения ден. Всяко закъснение за ритуали или снимки с гостите отнема от времето за фотосесиите и затруднява реализирането на по-сложни и интересни идеи. Важно е за фотосесия да отделите минимум 1 час между церемониите (без да се брои времето за придвижване до избраните локации). През това време може да организирате коктейл за вашите гости. В тази пауза ще имат време да се запознаят и да се отпуснат преди самото тържество. Може да обсъдите и варианта за отделна “фотосесия в ден след сватбата”, когато няма да се притеснявате за гостите, за това че закъснявате за следващо събитие или че ще изцапате младоженските си дрехи. Освен това може да изберете нестандартно място и аксесоари, които да отразят най-добре вашия характер като двойка. Тези снимки ще се превърнат в още едно сватбено приключение и вероятно ще са сред най-красивите в семейния албум.

Изяснете вашите очаквания и възможностите

Ако цялостната визия ви харесва, но искате да наблегнете на нещо конкретно – говорете открито с фотографа. Ако сте любители на черно-бялата фотография например, попитайте дали е възможно да получите и всички снимки или избрани моменти (например фотосесията) и в черно-бяло, освен в цветен вариант. Добре е да обсъдите предварително какви са вашите очаквания и какви са възможностите на сватбения фотограф. Например държите ли да бъде заснета подготовката на булката и на младоженеца.

Какъв фотографски стил предпочитате

Друго важно нещо при избора на сватбен фотограф е да прецените дали ви допада неговия стил. Ако харесвате снимките от портфолиото в неговия сайт, най-вероятно ще харесате и снимките, които ще получите от своята сватба. Няма как да очаквате от един фотограф с изграден стил да постигне нещо коренно различно от представеното. Все пак изключения са възможни Но… Можете да добиете по-ясна представа за възможностите на фотографа в лична среща, когато освен да обсъдите всякакви подробности като сценарий на сватбата, време и място за фотосесиите, може да разгледате цели сватби. Така ще бъдете подготвени какъв продукт може да очаквате. Разгледайте внимателно снимките от основните събития. Преценете има ли изпуснати ключови моменти, допада ли ви обработката, харесва ли ви подхода при фотосесиите. Обърнете внимание на това дали фотографът предпочита фотодокументалистиката, репортажното заснемане на важните моменти или залага на постановката, режисирането и следването на предварително изготвен сценарий, който да следвате.

Как да изберете сватбен фотограф, който да отговори на Вашите очаквания?

Това е труден въпрос, който всички младоженци си задават. Най-добрият вариант е да набележите предпочитаните сватбени фотографи и да се срещенете с тях, за да обсъдите всичко, което ви вълнува. В съвременния свят техниката е достъпна и всеки може да направи сравнително лесно технически качествена снимка за спомен. Истинският фотограф на вашата сватба обаче, трябва да бъде разказвач от първо лице и психолог. Той трябва да улови духа на събитието, да създаде няколко сюжетни линии, да използва лирически отклонения, да търси различната гледна точка, интересната светлина, решаващия момент…и накрая да обедини всичко това в неповторим разказ, който винаги ще ви връща като машина на времето във вашия ден. Това е невъзможно без богата обща култура, познания в областта на визуалните изкуства, музиката, киното и литературата. Фотографиите трябва да докосват, да предизвикват емоции и да не ви оставят безразлични, дори когато не познавате заснетите хора. В такъв фотографски разказ и персонален артистичен продукт си струва да инвестирате.Как протича Сватбеният ден за младоженците и за екипът нает да го отрази.

Ние от Studio Nikolov ще се радваме да споделим опита с Вас! Свържете се с нас, за да обсъдим вашия сватбен ден и фотограф.

Лого Сватбен фотограф Николов студио
keepers of memories