Заснемане на сватба.

Как протича сватбеният ден за младоженците и за екипът нает да го отрази?

В тези редове ще се опитаме да разкажем за това как протича сватбеният ден за младоженците и за екипът нает да го отрази. Ще обхванем накратко целият сватбен ден от две гледни точки. Едната е на младоженците и тяхното така  чакано събитие,  другата е на екипът ( фотограф и видеооператор) нает от тях за отразяването на събитието.

Сватбеният ден и за младоженците и за нас започва рано сутрин.

Всяка от страните има своите виждания за това как трябва да премине събитието, като при младоженците чувството е смесено от различни фактори.  Притеснение,  липса от спокоен сън в последната седмица, трепети за това дали всичко ще мине нормално, изблици на емоции в тях и роднините им. С наближаването на този ден сякаш всички сетива се изострят и човек става леко превъзбуден и несигурен.  Може да се опише по много начини , но няма точно обяснение при всеки е различно. Аз като сватбен фотограф често се опитвам да говоря с тях вечерта преди сватбата. Това е вашият ден, всички ще са там заради Вас, насладете се на макс и не мислете за нищо, дори и да има гафчета то те няма да са непоправими и едва ли да Ви обвини някой за тях. Истината обаче в голяма част от случаите е, че чак в ресторанта разбират колко прави сме били за това, че е напразно цялото това притеснение, и с усмивка казват „Прави бяхте не трябваше толкова да се шашкаме“ 🙂 Да не се отнасям повече, та по същество.

Булка – Грим и Прическа

  9,00 – 11,00 ч.  Всяка една сватба ние започваме от тук. Ще разглеждаме начинът ни на работа при най-достъпният ни и популярен пакет за фото и видео All Сватбена фотография (съставен е от един фотограф и един видеооператор и дрон) и за да можем да обхванем всичко без компромиси в отразяването работим по начин, който ще разгледаме в по-долните редове. Обикновено за подготовката на грим и прическа булката трябва да си отдели поне 2 часа, има и случаи,  в които те не са достатъчни за това е добре да говорите за това предварително. Убедете се, че в вашият час ще бъдете само вие и няма да има други поети ангажименти,  довършването или започването на следващ клиент, понякога тези 20 – 30 мин. объркват доста неща.  Пресметнете си и времето за придвижване ако това няма да бъде във вашият дом. Нека сега приемам, че всичко се случва в домът Ви за да продължим.  Добре ще е да направим няколко встъпителни кадри на това как сънена и без грим пиеш кафе на терасата или разхождаш куче, тичаш в парка… примерите могат да са стотици. Освен, че работим по заснемането на подготовката на булката успоредно с това снимаме всякакви аксесоари –  букет,  халки, чаши, бутониери, обувки, сватбена рокля, халат, жартиер, бельо…Важно е да се наблегне и на хората с просълзени очи наоколо, тези с големите усмивки и другите притеснителните, които се крият в някое ъгълче. Обикновено не можем да изчакаме булката готова и завършена в цялата и прелест, защото се пренасяме при младоженеца. Булката ще я довършим малко по-късно. В повечето случай обличането на булката и младоженеца съвпада като време. То отнема около 30 мин. Добре е да закусите, защото  следващата храна, която ще опитате е от вечерята в ресторанта.

Младоженец

 11,00 ч.  Мъжът в този ден има доста повече свободно време. Единствено връзването на вратовръзката и разрязването на джобовете на сакото 🙂 може да забави процеса в обличането на костюма. Тук ние отново обхващаме всички детайли – вратовръзка, ръкавели, часовник, обувки, колан…трепетите на роднини и гости. В този ден никъде няма да липсват сълзи и дълбоки усмивки. Детайлите са много важна част от всяко събитие. Когато младоженецът е готов, изпил е питие с роднини и гости, рипнал е на едно две прави хора пред домът потегля с всички към следващата локация а именно:

Вземане на кумове

12,00 ч.  Понякога кумовете имат доста условия за изпълняване преди да тръгнат към булката. Проверяват може ли да пие младоженецът, могат да го накарат да глади, да цепи дърва, да готви, боядисва, плете и какво ли още не. Така, че внимавайте и имайте едно наум. Тук ние отразяваме репортажно всичко, което се случва като събитие, търсим емоцията на хората, интересни гледни точки и перспективи. В този пакет от един сватбен фотограф и един сватбен видеооператор за сватбена фотография и сватбено видеозаснемане ( All Сватбен фотограф ) се отправяме към булката 20 минути преди да тръгнат всички. И така се пренасяме към най-важната стъпка:

Вземане на булка

13,00 ч.  Традицията запазена от векове е тя да се взима от родния и дом. Понякога това е невъзможно по ред причини. Може да се вземе от хотел или от домът на приятели. Ние обикновено сме при нея 20 – 30 мин. преди всички и довършваме кадрите по вече готовата и очакваща с вълнение своя съпруг булка. Вратата към това място е стабилно заключена и охранявана. Булката може да е скрита, да има втора булка ….вариантите са хиляди. Младоженецът трябва да си плати в прекия и преносния смисъл ако желае да достигне до бъдещата си жена. Ще има доста преговори, чупене, изненади и пр. Добре е да имате дребни и едри банкноти и чуждестранни валути, на места сме попадали и на ПОС терминали 🙂 за улеснение на гостите и младоженеца. Бъдете готови на всичко. Освен всичките тези закачливи и откачени кадри, които влизат тук от цялата тази епопея много докосващи и искрени са кадрите на булката докато чака без да вижда, но чувайки да влиза при нея своят бъдещ съпруг с гвардията си. Тук вълнението и емоцията нямат измерение. Първото прочувствено визуално изживяване за тях е когато се видят. Не може да бъде описано, колко е различно всеки път. Отразяването е репортажно, а средата променливо-динамична като на митинг-протест на площад “Народно събрание“  🙂 След всички тези емоции, питиета и прави хора най-често младоженците и гостите се отправят към Ритуалната зала и църковния храм.

Сключване на Граждански брак и Църковна венчавка

14,00 ч.  Подписването на свидетелство за сключване на гражданския брак може да бъде в ритуална зала или на изнесен ритуал в ресторанта преди официалното откриване на сватбената вечер. Пред роднини, приятели, гости и най-вече пред кумовете трябва да кажете Да! Пазете се от настъпвания, защото традицията гласи, че който настъпи пръв другия след полагането на подписите ще командва в семейството. Ако се чудите може ли църковен преди граждански брак отговорът е ДА! Може! Има изменение след приемането на новия семеен кодекс от октомври 2009 год., което разрешава това. Понякога свещениците не се съобразяват с това, или не знаят за него. За това е добре да попитате. Ако не сте кръстени не може да се венчаете в църква. Кумовете също, дори като свидетели не могат да са до вас. Тук проблемите, които срещаме при нас в работата ни като сватбени фотографи е телефоните на роднини и гости, всеки заел удобно място, кой пред булката, кой до младоженеца, зад попа или до водещата на ритуала….Чудо, всички се бутаме и снимаме, който както може. Но по-нахалния печели 🙂 Повечето хора не осъзнават колко пречат и как развалят всичко. Те не го правят с лошо това според мен е от невежество. На тези ритуали и в ресторанта при посрещане на младоженците и на първият им сватбен танц срещаме обикновено по-големите препятствия, но винаги има начин да се извлече всичко на макс доколкото средата позволява. Често се шегуваме с младоженците, родата да държи под око тези от тях със скритите таланти в подобни моменти  🙂 И идва ред на първата семейна фотосесия.

Сватбена фотосесия

15,30 ч.  Младоженците обикновено имат 1 час за нея. Което, реално е оскъдно време. Поради тази причина ние в нашите пакети я наричаме мини фотосесия 🙁 Правим я в околността и на нея освен младоженците присъстват кумовете и шафери. Като сватбени фотографи препоръчваме да е в ден различен от този или да е поне 2 часа ако е в деня за да може да се потърси художествената фотография като акцент. Трябва да изберете близка локация за да не изчезне и без това малкото време а и гостите ще нервничат от липсата Ви. Най-добре това го обсъдете с фотографа. Можем много да говорим по темата, това е строго индивидуално като подход, изискване от ваша страна, като излъчване, стил, локация, слънцестоене….факторите са необходни. Това време отредено за сесия преминава буквално за секунди и се отправяме към ресторанта.

Изнесен ритуал

 17,00 ч.  До тук без да се осетите са минали 8 часа, чувствате лека умора имате нужда да се освежите. За това преди изнесения ритуал ако има такъв си оставете 15 мин. за кафе, цигара, студено питие, тоалетна или просто релакс. Тези 15 минути са много важни, защото следват още 6 часа парти …поне! Изнесения ритуал вече е популярен в сватбените сезони. Причината е, че изглежда наистина по-добре. По-удобно е за Вас и гостите Ви, отнема от 10 до 30 мин.зависи от водещият. Какво правим тук и как работим вече обясних малко преди това. След приключването му се отправяме към:

Коктейл / Welcome Drink

17.30 ч.  В голяма част от случаите след изнесения ритуал, следват поздрави и наздравица от гостите. Всеки взима чаша шампанско и поздравява младоженците. Това е много удобен момент гостите да изкажат своите пожелания, подарят подаръците си и да направят снимка за спомен с младото семейство. Помислете върху това, защото е наистина най-практикуваното като вариант. Тук фотографът и видеооператора събират спомени,  видео-пожелания, протоколни снимки с гостите, обхождат ресторанта и улавят толкова много топлина и положителна енергия, че не усещаме кога е станало 19.00 часа. Да 19 🙂 оставете си около час за настаняване, ако гостите са около 140 човека.

Ресторант

19,00 ч.  Време е за официалното посрещане и захранване на младоженците. Първи сватбен танц. Кумова реч. Прави и криви 🙂 хора, гост изпълнители, танцови формации и др. Много игри за младоженците, забавление, танци и  изненади, игра с даровете за кумът, хвърляне на букет, жартиер, рязането на сватбената торта, хорото или танцът на булката, гонене на малко прасенце в ресторанта ( награда за този, който го хване ) 🙂 и какво ли не. По сценарият на водещият ще запечатим всички ваши моменти за следващото поколение и не само. От Вас изискваме да се обичате и да го показвате, за другото не се тревожете, ще Ви докажем че сте избрали подходящият екип!Как да изберем сватбен фотограф? 

Обичайте се!

Nikolov Studio 22.02.2023

Лого Сватбен фотограф Николов студио
keepers of memories