Сватбена фотография.

Какво трябва да знаете за сватбените видеоклипове?

Днес ще говорим за нюансите на сватбено видео. Като кратко въведение ще кажа, че ако все още се съмнявате дали е необходим видеооператор на сватба, не се колебайте и непременно поръчайте. Да, видеото не може да се разпечата и окачи в рамка, или да се направи книга за спомен, но дори и след 30 години ще можете да го включите и да чуете гласовете на вашето семейство, техния смях и искрени пожелания и потопете се в тези щастливи спомени, които ще бъдат интересни не само за вас, но и за вашите деца.

И така, какво трябва да знаете за сватбените видеоклипове?

Първо, видеото не може да се окаже еднакво за различните двойки. Тоест, ако харесате нечие сватбено видео и искате същото за себе си, тогава трябва да разберете, че не можете да повторите всичко точно. Можете да направите нещо подобно по стил, но това все пак ще бъде вашето видео и вие ще бъдете в това видео, точно както сте. Ако сте спокоен, сериозен и не сте свикнали да показвате емоции публично, тогава видеото най-вероятно ще се окаже лирично и без много динамика. Просто защото това е вашата атмосфера и вашето настроение и ние няма да се опитваме да ви променим в деня на сватбата ви 🙂 Освен това резултатът много зависи от първоначалната подготовка за сватбата – ако сте обмислили всичко до най-малкия детайл, красиво местоположение, стилен дизайн, обмислени изображения, тогава видеото ще се окаже красиво и стилно. Тези редове могат да ви бъдат от полза: Съвети за младоженци  

Второто нещо, за което трябва да се погрижите предварително, е времето за заснемане.

В идеалния случай, за да създадете логически цялостен и завършен филм, който да разкаже историята на вашия сватбен ден „от началото до края“, е необходимо присъствието на видеооператор от самата сутрин до края на сватбеният ден. Също така е необходимо да се разбере, че заснемането на сценични кадри за видеоклип отнема много повече време, отколкото за сценични снимки. Ще обясня защо: опитен фотограф може да снима младоженците в различни пози и от различни ъгли дори за няколко минути. Просто трябва да им се каже как да стоят и къде да гледат. Видеото е движение. За да заснемете кадър за видеоклип, първо трябва да обясните на булката и младоженеца какъв кадър трябва да получат и второ, да им покажете какво да правят, къде да гледат, как да се движат. И трето, не забравяйте, че заснемането на сватбен филм е почти като правенето на филм и за да получите перфектния кадър, понякога трябва да направите няколко дубъла. Ето защо е необходимо да се планира времето за сценично заснемане така, че да е достатъчно както за фотографа, така и за видеооператора. Най-често снимат паралелно, но всеки от тях се нуждае от известно време, за да работи с младоженците индивидуално и без да си пречат. Разгледайте видеоклипове тук: Видеозаснемане

Сега нека поговорим малко за сватбеното парти - неразделна част от всяко сватбено тържество.

По време на сватбеното парти се случват много забавни и трогателни моменти, които ще искате да прегледате. Това се отнася най-вече, разбира се, за сватби с голям брой гости, където има добре обмислена програма и водещ. Състезания, танци, поздравления – това е динамика и, разбира се, невероятни спомени.

Продължителността на монтирания филм, който е резултат от работата на видеооператора.

Тя варира от 20, 60 до 180 минути, при условие че е заснет целият сватбен ден (средно 12 часа). Съответно не трябва да очаквате, че целият сватбен ден ще бъде показан във филма. Първо, никой не би се заинтересувал да гледа филм с продължителност повече от 5 часа. Ако за вас е важно някакъв момент да присъства в монтирания филм, не забравяйте да кажете това на видеооператора преди заснемането. Разбира се, винаги включваме всички ключови моменти във филма: първият танц на младоженците, разрязването на тортата, семейното огнище, танцът на бащата и булката, поздравленията от родителите. Но ако например за вас е важно да имате поздравления от конкретни хора във видеото или някакъв вид състезание изцяло от началото до края, предупредете за това предварително – и тогава, когато гледате филма, няма да имате въпроси или чувството, че нещо липсва.

Сватбена фотография.

Друг момент, на който трябва да обърнете внимание, е разликата между видео заснемане и фотография.

Красива снимка може да се направи при почти всякакви условия и ако в кадарът попаднат ненужни обекти, те могат да бъдат премахнати, понякога е трудно, но има такава възможност. При заснемането на видео всичко е много по-сложно: ако по време на заснемане човек влезе в кадър, минава кола или минава куче, е невъзможно да се изреже. Ако по време на церемонията, когато булката и младоженецът си казват „да“, телефонът на някой от гостите звънне, дете се разплаче или някой започне да кашля, това също няма начин да се изключи. Това се случва много рядко и дори да се случи, ние се опитваме да направим всичко възможно, за да го поправим, но е важно да разберете, че във видеото всичко ще бъде точно както е било в действителност не винаги е възможно всички кадри във видеото да бъдат „чисти“ и перфектни.

И, последното нещо, на което искам да обърна внимание, е въздействието на изходния материал.

Понякога младоженците искат всички видео материали, дори ако всичко е включено максимално в готовия редактиран филм. Това е сложна задача, но ако искате да получите „източниците“, трябва да имате представа какви са те: Първо, това не е цял филм, а много малки отделни парчета, т.е. сватбено парти, например, е огромно количество видео с продължителност от 5 секунди до 5 минути. Второ, цветната корекция на видеото се извършва в самия край, когато всичко е готово и редактирано, изходните файлове може да са по-тъмни някъде, по-светли или по-жълти и т.н. Трето, звукът на видео източниците също може да се различава от това, което ще има във вашия готов филм. Понякога записваме аудио отделно и някои видеоклипове източник може изобщо да нямат звук. Също така, в изходните файлове звукът може да е по-тих на някои места, по-силен на други и тази разлика ще се усети осезаемо, докато в редактираното видео звукът ще бъде възможно най-плавен. И накрая, теглото на готовия филм обикновено е средно 10-15 GB, а теглото на изходните файлове може да достигне 200 GB. Трябва да разберете, че изходните файлове са „суров“ материал, предназначен за по-нататъшна работа върху цвят, звук, редактиране и обединяване на всичко това, за да се създаде филм и клип, които са резултат от нашата работа.

В заключение ще кажа, че много често, когато планират сватба, младоженците смятат, че най-важен е сватбеният фотограф.

Разбира се, това е вярно, но в нашата практика имаше много двойки, които след сватбата съжаляваха, че не са поканили видеооператор, но, за съжаление, сватбата не можеше да се повтори и всички запомнящи се моменти останаха само в снимка. Ето защо, за да не съжалявате след сватбата, помислете, гледайте сватбени видеоклипове, прочетете рецензии на видеооператори и изберете „вашето“. Обичайте се 🙂

Лого Сватбен фотограф Николов студио
keepers of memories